kiszonki,warzywa,zdrowa żywność

Kiszonki i ich ukryte moce

12 Paź , 2017   Gallery

 

Sezon na świeżą kapustę powoli się kończy, a zbiory ogórków to już dawno za nami. Ale pozytywnymi właściwościami tych warzyw możemy cieszyć się całą zimę – a to za sprawą kiszonek. Tak bardzo popularne w naszym kraju, od niedawna odkrywane są na nowo. Wszystko to za sprawą ich cennych właściwości, o których pisałam już jakiś czas temu we wpisie Pyszne i zdrowe kiszonki.

 

Nasz odporność na choroby zależy w dużej mierze od stanu naszych jelit. A na stan jelit wpływają różnorodne bakterie zamieszkujące układ pokarmowy. Bakterie  przynoszą  dużo dobrego:
1. Pomagają nam trawić różne trudne do strawienia pokarmy
2. Wstępnie trawiąc pokarm powodują, że jest on dla nas łatwiejszy do wchłonięcia lub nawet w niektórych przypadkach możliwy do wchłonięcia.
3. Zmniejszają toksyczność lub nawet mogą neutralizować wielu szkodliwych toksyn.
4. Wzmacniają układ odpornościowy.

 

Co istotne o prawidłowości funkcjonowania jelit decyduje nie ilość bakterii, a ilość szczepów, których mamy niekiedy 20 tys. Niestety nasz tryb życia, dieta i choroby często zubażają florę bakteryjną, a tym samym zaburzają działanie całego organizmu. Szczególnie nasza flora bakteryjna zagrożona jest po antybiotykoterapii. Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że odkryte w ubiegłym wieku antybiotyki czasem okazują się niezbędne w leczeniu. Nie są jednak złotym środkiem – ponieważ zabijają wszystkie bakterie, które na dany antybiotyk są nieodporne ( NAWET TE POZYTYWNE). Stąd często po antybiotykoterapii problemy żołądkowe.

Aby szkodliwe bakterie nie dominowały, a jelita działały prawidłowo lekarze zalecają spożywanie probiotyków. Jednak ich skuteczność może być ograniczona, gdyż zawierają zwykle jest od 5 do 14 szczepów bakterii i to w dużych ilościach nawet setkach milionów co też nie jest najlepszym rozwiązaniem bo może spowodować dominację jednego ze szczepów ( A MY POTRZEBUJEMY WIELU RÓŻNYCH SZCZEPÓW W ZBILANSOWANEJ DAWCE).

Stąd w ostatnim czasie poleca się stare i naturalne metody regulowania flory bakteryjnej. Kefir, zsiadłe mleko, kiszonki…

W dobrej jakości kefirach, zsiadłym mleku jak i przede wszystkim w dobrej jakości kiszonkach warzywnych jak kiszone ogórki czy kapusta tych szczepów jest nawet tysiące. Jedząc dobrej jakości kiszonki znacznie szybciej przywrócimy odpowiedni stan swojej flory bakteryjnej na przykład po leczeniu antybiotykami… czyli znacznie szybciej wrócimy do zdrowie.  Ale to nie wszytko bo pozytywne bakterie w szczególności kwasu mlekowego, obecne w kiszonkach mają dużo innych właściwości np wspomagających leczenie reumatyzmu czy gośćca.

 

Na allegro możecie zakupić nasze w pełni naturalne i wykonywane według tradycyjnych receptur kiszonki.

kapucha200na160                                                                                        ogorymałe200n160

 

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,



One Response

  1. […] 3/4 komórek immunologicznych jest w jelitach. Wzmacniając florę jelit wzmacniamy odporność. Więcej na temat tego jak działają kiszonki na organizm znajdziecie tutaj: http://www.owocowo.com.pl/kiszonki-ukryte-moce/ […]

Comments are closed.