Bez kategorii,Maliny,Miód,miód malinowy,zdrowa żywność

Miód Malina – nic dodać nic ująć

19 Gru , 2016  

 

Miód to nieodzowny składnik bożonarodzeniowych wypieków, czy też herbaty w mroźne zimowe wieczory. Przez wieki był jedną z cenniejszych substancji, a szczególne miejsce zajmował w Starożytnym Egipcie. W historii ludzkości znany jest jako najstarsza substancja słodząca, a od wieków także naturalne lekarstwo, z którego właściwości korzystano już w Starożytności.

miod-2ciemny1000na620

 

Badania naukowe próbek miodów pochodzących z odległych od siebie terenów wykazują jego liczne lecznicze właściwości. Naukowcy wskazują przy tym, że poziom aktywności przeciwdrobnoustrojowej miodu , zależy od jego „chemicznego” składu, stąd miody nektarowe, spadziowe czy np. kwiatowe mają różne zastosowania. W bardzo dużym uogólnieniu w miodach można wyróżnić takie związki jak:

  • flawonoidy,
  • kwasy fenolowe
  •  lizozym i apidyna, wytwarzane przez pszczoły.
  • enzymy które wskutek różnych reakcji wydzielają substancje działające antybakteryjnie w stosunku do większości drobnoustrojów. 

 

Miód posiada właściwości:

 

  • detoksykacyjne,
  • odżywcze,
  • immunomodulujące,
  • konserwujące,
  • przeciwalergiczne,
  • regeneracyjne,
  • kardioprotekcyjne,
  •  uspokajające.

Skuteczny okazał się także w przypadku zakażeń chirurgicznych :

” Stosowany u chorych z zakażonymi ranami pooperacyjnymi, przewlekłymi owrzodzeniami i ropniami dawał lepsze efekty lecznicze niż leczenie antybiotykami – mówi doc. dr Bogdan Kędzia z Instytutu Roślin i Przetworów Zielarskich w Poznaniu. – Stwierdzono, że działa on na ropotwórcze bakterie tlenowe i na wiele gatunków bakterii beztlenowych. Stosowanie miodu zabezpieczało rany przed zakażeniami szczepami szpitalnymi oraz pozwalało na wykonanie przeszczepów skóry i amputacji kończyn bez powikłań.” 1.

Miód stosuje się także w kosmetyce. Jest częstym składnikiem kremów, balsamów ale świetnie też sprawdza się jako naturalny peeling do twarzy wytwarzany w domowym zaciszu.

Rodzajów miodów jest duża ilość, wystarczy zerknąć tylko na półki sklepowe. Lipowy, lawendowy, wielokwiatowy, spadziowy, wrzosowy…i malinowy – którego produkcją zajmujemy się także w Gospodarstwie Ogrodniczym Owocowo.

MIÓD MALINOWY druk 130x85mm

Złocisty miód malinowy, Jak każdy wytwarzany naturalnie podlega  też krystalizacji. Jego zapach przypomina owoce maliny, a w smaku jest słodki i przyjemny. Właściwościowy miodu są podobne do właściwości owoców malin. Działa on napotnie i rozgrzewająco. Jest antyseptykiem i posiada właściwości przeciwgorączkowe. O tym że wspomaga działanie układu odpornościowego raczej nie trzeba przypominać. Jak wiele miodów wykazuje też właściwości wzmacniające serce . Stosuje się go prewencyjnie przy chorobie miażdżycy i niedokrwistości. Ten miód uważany za jeden z lepszych nie należy jednak do najpopularniejszych miodów, ale wynika to jedynie z jego elitarności. „Uczciwy” Miód malinowy powstaje w pasiekach, które zlokalizowane są w okolicy plantacji malin, a co więcej plantacjie muszą być mocno zagęszczone. Stąd też tereny gdzie możemy znaleźć najwięcej plantacji malin to Lubelszczyzna.

JAK DZIAŁA MIÓD MALINOWY:

napotnie,
rozgrzewająco,
antyseptycznie 
przeciwgorączkowo

CHOROBY PRZY KTÓRYCH NIE MOŻNA ZAPOMNIEĆ O MIODZIE MALINOWYM:

Schorzenia górnych dróg oddechowych,
Nieżyt żołądka, jelit
Niedokrwistość
Miażdżyca

25-100na620150-1000na620

 

 

 

1. http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,67582,miod—slodzi-krzepi-i-leczy.html

, , ,



Comments are closed.