zdrowy tryb życia

5 najlepszych naturalnych sposobów aby wzmocnić odporność i szybko pokonać przeziębienie

23 Paź , 2018  

Lato w tym roku wyjątkowo nas rozpieściło, ale już powoli czuć nadchodzącą jesień. A prawda jest taka, że jeszcze chwila i zastanie nas zima. Jak przygotować się na ten czas aby nie dać się wirusom i przeziębieniu? Koncerny farmaceutyczne już bombardują reklamami na temat suplementów, syropów i innych specyfików które mają pomóc wzmocnić odporność. Ale tak naprawdę najważniejsza jest dieta i nic tak nie będzie wspomagało odporności jak naturalne produkty i naturalne witaminy. Co więcej domowymi sposobami możemy też leczyć przeziębienie czy grypę i dodatkowo wspomagać organizm. Sprawdźcie sami co najlepiej stosować aby wzmocnić odporność.

 

1. Przetwory malinowe


Jeśli szukacie domowych sposobów na wzmocnienie odporności lub walkę z przeziębieniem u małych dzieci to doskonale sprawdzą się przetwory malinowe. Zresztą dla dorosłych także!

Maliny zawierają ogromną dawkę witaminy C, która aktywizuje i wzmacnia układ odpornościowy oraz skraca czas infekcji górnych dróg oddechowych. Witamina C jest niezbędne w przypadku leczenia przeziębienia, walce z wirusami ale też przy stanach zapalnych. Warto dbać o jej odpowiednią dawkę przez cały rok.

Dodatkowo w malinach znajdziemy:

  • cyjanidynę , która wykazuje działanie przeciwzapalne silniejsze od aspiryny.
  • kwasy salicylowe – mają działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. Syntetyczną pochodną tego kwasu jest główny składnik aspiryny czy polopiryny. Dlaczego więc sięgamy po tabletki skoro w naturze znajdziemy bezpieczne lekarstwo?
  • antocyjany, a te mają działanie przeciwzapalne podobne do ibuprofenu!
  • olejki eteryczne zawarte w malinach mają właściwości rozgrzewające co jest szczególnie ważne podczas przeziębienia.
  • antyoksydanty, mikro i makro elementy, które znacząco wpływają na kondycję organizmu i spowalniają procesy starzenia.

O właściwościach owoców maliny szerzej możecie przeczytać w http://www.owocowo.com.pl/zdrowomalinowo/

W chłodne jesienne wieczory, lub w czasie gorączki domowy syrop z malin – lub niesłodzony sok to doskonały sposób na rozgrzanie. Ciepła szklanka syropu z malin – lub jego dodatek do herbaty pozwoli skutecznie się wypocić, a do tego ma działanie bardzo podobne do ibuprofenu czy aspiryny – tylko zupełnie naturalne!

Pamiętajcie jednak, że sok sokowi nie równy. Najlepszy jest domowy i naturalny –  bez zbędnych dodatków, z prostym składem i ponad 60 % soku (a nie koncentratu). Tylko takie syropy i soki z malin są całkowicie bezpieczne dla dzieci i kobiet w ciąży, a te niesłodzone polecane są także dla cukrzyków.

 

                                        

 

2. Kiszonki


Dlaczego warto jeść kiszonki? Ponieważ naturalnie wzmacniają  odporność, która pochodzi z jelit i ich dobrej lory bakteryjnej.

3/4 komórek immunologicznych jest w jelitach. Wzmacniając florę jelit wzmacniamy odporność. Więcej na temat tego jak działają kiszonki na organizm znajdziecie tutaj: http://www.owocowo.com.pl/kiszonki-ukryte-moce/

To co warto zapamiętać, to to, że kiszonki najlepiej wzmacniają odporność po inwazyjnych terapiach. Leczenie nowotworowe, operacje czy antybiotyki są bardzo obciążające dla organizmu. Podczas takiego leczenia zabijane są nie tylko negatywne bakterie, ale też pozytywne. Aby odbudować odpowiednią odporność należy zadbać właśnie o stan jelit. I tak w popularnych probiotykach znajdziecie kilka, może kilkanaście szczepów bakterii, a w jelitach są ich tysiące. W kiszonkach jest ich ponad tysiąc – stąd sami zobaczcie czym warto odbudowywać odporność.

Co więcej kiszonki zawierają też bardzo dużo witaminy C (nawet więcej niż w surowych warzywach) oraz witaminy K.  Ponadto spożywając kiszonki możecie nie tylko wzmocnić odporność, ale też poprawić sobie nastrój (wpływają na to bardzo pozytywnie), oczyścić organizm, a jak w przypadku soku z kiszonych buraków zadbać jeszcze o kondycję fizyczną.

Kiszonki to nie tylko popularne ogórki czy kapusta – choć te są doskonałe i niezastąpione. U nas znajdziecie też wyjątkowe i rzadziej spotykane propozycje jak kiszona rzodkiewka czy czosnek – który świetnie pomoże przy walce z chorobami ponieważ ma jeszcze działanie przeciwbakteryjne. 

 

                                    

 

                                  

 

 3. Nienasycone Niezbędne Kwasy Tłuszczowe i oleje tłoczone na zimno.


Zapewne większość już wie, czym  są Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT)  i dlaczego są niezbędne w prawidłowej diecie. Wpływają na ogólną kondycję organizmu, mogą zapobiegać wielu chorobom, wpływają na rozwój mózgu, koncentrację i pamięć.

Ale że mogą nas wspomagać w przeziębieniu? Tak – im większa nasza odporność tym mniej poddajemy się wirusom, lub dużo łagodniej albo szybciej przechodzimy stany przeziębienia. O tym, jak dzielimy NNKT o tym, że najważniejsze jest spożywanie kwasów pierwotnych LA, ALA a nie tych które znajdziemy w suplementach (jak DHA) pisałam tutaj: http://www.owocowo.com.pl/rzecz-o-tluszczach-cz-2/

Pamiętajcie, kwasy pochodne nasz organizm wytworzy sam jeśli otrzyma odpowiednią dawkę bazy czyli kwasu pierwotnego. Jeśli jednak dostarczymy tylko te pochodne nie uda mu się wytworzyć bazy – a to właśnie ona jest niezbędna. Dlatego najlepiej dostarczać kwasy z pożywienia, a takim niezastąpionym ich źródłem są roślinne oleje tłoczone na zimno, jak chociażby olej lniany czy słonecznikowy.

Olej słonecznikowy sprawdzi się także w leczeniu chorób jamy ustnej, zębów czy zatok. Stare praktyki lecznicze związane z jogą – ajurweda polecają ten olej – obok oleju kokosowego do tzw. praktyk płukania ust olejem. Wystarczy rano na czczo łyżeczka oleju (można napić się odrobinę wody, aby przyspieszyć procesy wytwarzania śliny) i płukanie nim ust przez około 20 minut. Efekty są zauważalne już po dwóch tygodniach regularnego stosowania. A jak to się dzieje? Wiele z bakterii które znajdują się w jamie ustnej są nierozpuszczalne w wodzie, ale kiedy stykają się z tłuszczem – jakby przyczepiają się do niego. Kiedy wyplujemy olej pozbędziemy się też tych bakterii.

                                      .  

 

4. Czarny bez


Jak szybko zwalczyć przeziębienie? Stosując sok z czarnego bzu! To stara i sprawdzona metoda nie tylko na wzmocnienie odporności, ale i skuteczną walkę z grypą, przeziębieniem czy innymi wirusami.

Czarny bez uważany jest podobnie jak czosnek za naturalny antybiotyk, a o jego leczniczych właściwościach pisał już Hipokrates. W przeciwieństwie do wielu innych owoców jego można spożywać tylko w postaci przetworzonej i nie wolno jeść na surowo – stąd też niesłabnąca sława soku z czarnego bzu.  Dzięki temu że owoce bogate są w różne związki sok z czarnego bzu zawiera ogromną dawkę witamin w tym witaminy C, antyoksydantów, flawonoidów, cukrów redukujących, garbników, kwasów, olejków eterycznych i soli mineralnych. A z kolei to wpływa na lecznicze właściwości soku z czarnego bzu, który ma działanie:

  • wykrztuśne – pomaga na kaszel i choroby dróg oddechowych
  • przeciwwirusowe – dlatego doskonale sprawdzi się przy walce z grypą
  • przeciwgorączkowe – co także pomoże przy grypie, przeziębieniach czy stanach zapalnych
  • napotne 
  • pobudzające odporność

Sok z czarnego bzu można podawać dzieciom, jest w pełni bezpiecznym a przy tym bardzo skutecznym sposobem na walkę z przeziębieniem

 

5. Szklanka wody z miodem i cytryną


Czasem na różnych portalach można znaleźć informację, że szklanka wody z miodem i cytryną będzie źle działać na organizm bo dostarczymy za dużo witaminy C. Nic bardziej bzdurnego. Pamiętajcie, że witamina C jest łatwo wydalana przez organizm i jeśli mamy jej nadmiar szybko dostaniemy biegunki i pozbędziemy się go – będzie to też sygnał że wystarczy ograniczyć jej spożycie. Nie ma żadnych innych skutków przedawkowania witaminy C.

Natomiast działanie witaminy C na organizm jest po prostu nieocenione, ponieważ potrzebna jest w bardzo wielu procesach. Jeśli jesteśmy np. chorzy na grypę, czy zmagamy się z przeziębieniem potrzebujemy jej dużo więcej niż zazwyczaj bo i organizm dużo więcej jej wykorzystuje. A ponieważ jest ona niezbędna w procesie odporności dlatego powinniśmy dbać o jej odpowiednią dawkę codziennie. Doskonałym sposobem na to,  jest codzienne wypijanie szklanki wody z łyżeczką miodu i sokiem z cytryny. Wodę z miodem przygotowujemy wieczorem, rano dodajemy tylko sok z cytryny i pijemy na czczo. Taki napój nie tylko doskonale pobudza (zamiast kawy), ale też świetnie wpływa na dostarczenie odpowiedniej dawki witamin i  związków przeciwbakteryjnych które znajdują się w miodzie, ma wpływ na nasz wygląd, samopoczucie i ogólną kondycję, a przy tym przyspiesza też odchudzanie!

Do tego sok z cytryny dodatkowo wzmacnia działanie związków zawartych w miodzie, dzięki czemu wzmacniamy odporność i nawadniamy nasz organizm!

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,



Comments are closed.