oleje,zdrowa żywność,zdrowy tryb życia

Olej z czarnuszki – cudowne własciwości

30 Sie , 2018   Gallery

Tłoczone na zimno i nierafinowane oleje roślinne są skarbnicą niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów i składników aktywnych. Posiadają wiele właściwości prozdrowotnych, które nie tylko wspomagają leczenie, ale i same mogą leczyć. Jednym z takich olei o bardzo szerokim spektrum działania (stąd te cudowne moce) jest olej z czarnuszki.


Roślina

Czarnuszka nazywana kuminem, czarnym złotem faraonów czy panną w zieleni znana jako roślina o zastosowaniu leczniczym  była już  w czasach starożytnych. Dzbany z jej nasionami zostały odnalezione w grobowcu Tutenchamona co świadczy o jej  mocach docenianych już przez faraonów egipskich. Wymieniana jest także w Biblii czy Koranie, oraz w pismach Dioskurydesa – greckiego lekarza, farmakologa i botanika.

Najcenniejszą częścią czarnuszki są jej nasiona. Można je spożywać bezpośrednio, są częstym dodatkiem np. do pieczywa. Dawniej zastępowały też drogie przyprawy pochodzące ze wschodu – jak np pieprz. Z nasion czarnuszki tłoczy się też niezwykle wartościowy olej, który znajduje zastosowanie w medycynie, kuchni i kosmetyce.

 

 

Olej z czarnuszki w medycynie


Ze względu na mnogość zastosowania oleju z czarnuszki siewnej ten wpis postanowiłam w większości poświęcić właściwościom prozdrowotnym oleju i przedstawić jego najważniejsze składniki i cechy.

Tymochinon – składnik który leczy


Jednym z głównych i najcenniejszych składników aktywnych, który znajduje się w oleju z czarnuszki jest tymochinon. Został on przebadany zarówno na zwierzętach jak i w badaniach klinicznych które jasno wskazały, że ma właściwości przeciwbakteryjne. Między innymi działa na na bakterię Helicobacter pylori  odpowiedzialną za wrzody żołądka, czy jego nowotwór. Wykazano, że ma działanie też wobec szczepów Listeria monocytogenes ( jest to bakteria przenoszona przez żywność odpowiedzialna za Listeriozę której objawy to między innymi: zapalenie opon mózgowych u noworodków, sepsa, wrzód rogówki, zapalenie mózgu, infekcje macicy). Ponadto wykazuje także działanie na bakterię E.coli, która atakuje między innymi nerki.

 

 

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe


Olej z czarnuszki to bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych zarówno Omega 3, Omega 6 i Omega 9. Zawiera w szczególności:

kwas linolowy(LA) – ok 50 – 60%

kwas oleinowy – 20 – 30%

kwasy alfa linolenowy (ALA) 1-2%

Kwas linolowy oraz alfa linolenowy są składnikami błony komórkowej ludzkich komórek. Dzięki dużej zawartości tych kwasów olej z czarnuszki ma pozytywny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci i znajduje zastosowanie w kosmetyce. Stosowany  doustnie podobnie dobroczynnie działa na wygląd, a co więcej leczy choroby skórne. Ma także duży wpływ na działanie organizmu, ponieważ NNKT wpływają znacząco na działanie układu nerwowego, usprawniają pracę mózgu, serca i co bardzo ważne obniżają poziom cholesterolu tym samym zapobiegając chorobom serca i układu krwionośnego. 

Dużą wartość zdrowotną niesie olej z czarnuszki dzięki zawartości kwasu oleinowego. Ma on bardzo aktywną rolę w wielu procesach związanych z działaniem organizmu, a tym samym dzięki zapewnieniu jego odpowiedniej dawki olej z czarnuszki może przynieść wiele korzyści. Między innymi ma duży wpływ na układ krwionośny i serce ponieważ przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Stąd też olej z czarnuszki zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału i innych chorób serca. Kwas oleinowy należy do grupy Omega 9 i według statystyk w krajach śródziemnomorskich gdzie dieta jest bardzo bogata w ten kwas jest dużo mniej zachorowań na choroby niedokrwienne serca.

Ponadto kwas oleinowy ma znaczący wpływ na odporność organizmu – wspomaga komórki w rozpoznaniu stanu zapalnego i szybszej reakcji odpornościowej. Wpływa on na stężenie kwasów GABA, ( to dzięki tym kwasom potrafimy się lepiej skoncentrować i skupić) przyczyniając się lepszej transmisji pracy  mózgu. Kwas oleinowy jest jego ważnym budulcem tak samo jak całego układu nerwowego. Jest on niezbędny do tworzenia się mieliny oraz do wzrostu i naprawy nerwów.

Należy też pamiętać NNKT mają dużą aktywność antyoksydacyjną – czyli zmniejszają skutki działania wolnych rodników, spowalniając między innymi procesy starzenia. O tym czym są wolne rodniki i jaki niekorzystny wpływ na organizm wywiera ich nadmiar można przeczytać na infografikach Rzecz o tłuszczach 1

Olejki, witaminy i minerały


  1. W oleju z czarnuszki znajdziemy ponadto  olejki eteryczne – które mają działanie bakteriobójcze, a także pozytywnie wpływają na działanie oskrzeli i usuwanie problemów związanych z ich funkcjonowaniem. Dlatego warto olejem tym wspomagać leczenie zapalenia oskrzeli, czy też profilaktycznie zażywać go przy astmie czy też alergiach. 
  2. Witaminy w oleju z czarnuszki to przede wszystkim te o właściwościach antyoksydacyjnych czyli A i E. Nie brakuje tam jednak też witamin z grupy B
  3. Olej zawiera też minerały: magnez, wapń, cynk, żelazo, selen i potas, fosfor.

Jak działa olej


 

 

  1. przeciwwirusowo –  olej z czarnuszki przebadano pod kątem działania  na wirusa wątroby typu C u pacjentów nie zakwalifikowanych do leczenia interferonem (lek stosowany do leczenia żółtaczki typu B i C – powodujący liczne skutki uboczne, mający wiele przeciwwskazań oraz zaledwie 50 % skuteczność). Potwierdzono w badanej grupie zmniejszenie miana wirusa HCV,  zwiększenie poziomu białka całkowitego oraz liczby krwinek czerwonych i płytek krwi. Dodatkowo zauważono zmniejszenie obrzęków kończyn dolnych oraz zmniejszenie poziomu glukozy we krwi. Co sprawia że spożywanie oleju może być pomocne w leczeniu żółtaczki.
  2. przeciwdrgawkowo –  znacząco wpływa na obniżenie aktywności i częstotliwości ataków padaczkowych.
  3. przeciwutleniająco – chroni przed wieloma chorobami związanymi z aktywnością wolnych rodników oraz spowalnia procesy starzenia się.
  4. przeciwzapalnie i przeciwalergicznie – badania wykazały, że olej z czarnuszki może być pomocny w przypadku leczenia osteoporozy (która jest wynikiem zarówno stresu antyoksydacyjnego – nadmierna ilość wolnych rodników jak i stanu zapalnego). Znajduje także zastosowanie hamując procesy zapalne płuc i oskrzeli będące wynikiem alergii, a także przewlekłego alergicznego nieżytu nosa i kataru.
  5. przeciwnowotworowo – podczas przeprowadzonych badań wykazano że składnik nasion i oleju z czarnuszki tymochinon hamuje wzrost komórek nowotworowych i przyspiesza regenerację organizmu. Olej z czarnuszki może być pomocny w przypadku raka szyjki macicy, nowotworu tkanki kostnej, raka piersi, nowotworu żołądka, trzustki, jelita grubego.
  6. przeciwgrzybicznie – badania wykazują, że zażywanie wyciągów i oleju z czarnuszki znacząco hamuje wzrost grzybów, a tym samym chorób z tym związanych. czarnuszka wykazuje działanie hamujące wzrost Candidii.
  7. przeciwcukrzycowo – połączenie składników oleju z czarnuszki (tymochinon, nnkt, olejki eteryczne) wykazują działanie antycukrzycowe. Badania udowodniły, że znacząco wpływają na obniżenie poziomu cukru we krwi, oraz zwiększają poziom insuliny. Wiąże się to też z wpływem na prawidłową pracę wątroby i trzustki.

  8. przeciwpasożytniczo – olej z czarnuszki działa przeciw pasożytniczo a tym samym może leczyć choroby wywołane przez pasożyty jak np schistosomatozę (choroba występująca głównie w Afryce, o podobnym stopniu problematyzmu co malaria). Olej z czarnuszki i zawarte w nim składniki wykazują także działanie przeciw pasożytom takim jak tasiemiec, S. mansoni. ( wywołujące wrzody, nowotwory, brodawczaki),

Ponadto dzięki swoim składnikom olej z czarnuszki: 

  1. chronią wątrobę przed wieloma szkodliwymi czynnikami,
  2. działaja ochronnie na nerki,
  3. ma działanie ochronne przed promieniowaniem (zapobiegają uszkodzeniom wywołanym przez promieniowanie np podczas podczas radioterapii)
  4. działa przeciwbólowo
  5. ma działanie żółciotwórcze
  6. działa rozkurczowo

 

 


Źródła:

Aleksandra Zielińska*, Izabela Nowak – Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce CHEMIK 2014, 68, 2, 103–110

http://fpn.sum.edu.pl/archiwum/publikacje/2007/publikacja2_nr2_2007.pdf

http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2016/02/pf_2015_223-236.pdf

http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2016/02/pf_2015_223-236.pdf

http://www.herbapolonica.pl/magazines-files/5156139-13.pdf

http://www.pnmedycznych.pl/wp-content/uploads/2018/07/pnm_2018_01A_061-064.pdf

http://cybra.p.lodz.pl/Content/1511/4_pdr_w2.pdf

http://czystakropla.blogspot.com/2015/09/czarne-zoto-faraonow.html

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,



Comments are closed.