olejzostropestu

zdrowa żywność

Olej z ostropestu właściwości i zastosowanie

19 Cze , 2018   Gallery

Olej z ostropestu posiada szereg pro zdrowotnych i leczniczych właściwości. Polecany jest szczególnie dla osób które muszą dbać o stan swojej wątroby. Działa odtruwająca, oczyszczająco i ochronnie na wątrobę oraz nerki. Sprawdza się w przypadku  zatruć, choroby alkoholowej czy marskości wątroby. Do tego zewnętrznie polecany jest w przypadku poparzeń słonecznych czy trudno gojących się ran.

 

Ostropest plamisty

Ostropest plamisty, przypominający w swoim wyglądzie oset pochodzi z regionu śródziemnomorskiego. Jest on rośliną uprawną – także w Polsce, ale występuje też dziko.  Dorasta na wysokość 150 cm. Jego kwiat o charakterystycznym różowym kolorze jest bardzo dekoracyjny. Od zwyczajnych ostów można go odróżnić przez charakterystyczne białe plamy na liściach, które według legendy powstały z kropel mleka Maryi. Od tego też wywodzi się jego łacińska nazwa SILYBUM MARIANUM. Ostropest wytwarza małe owoce zamknięte w łupinie przez co czasem nazwane są one nasionami. Z owoców tych przygotowywane są ekstrakty ziołowe oraz tłoczony jest niezwykle zdrowy olej.

co zawiera ostropest

co zawiera ostropest

Skarby ostropestu

Właściwości prozdrowotne ostropestu znane były już dawno temu – bo jeszcze przed narodzeniem Chrystusa. W medycynie naturalnej nasiona były wykorzystywane do poprawienia zdrowia wątroby. Wzmianki o ostropeście znajdziemy u Teofrasta z Eresos (370 – 287 p.n.e.), greckiego filozofa i uczonego uznawanego za ojca botaniki, który jako pierwszy użył nazwy ostropestu – akorna (gr. ακορνα) oznaczającego „mleczny oset”. Ponadto korzyści zdrowotne, otrzymywane dzięki stosowaniu ostropestu opisywali też Dioskorydes (40-90 r. n.e.) oraz Piliniusz Starszy (23-79 r.). O ostropeście w swoich dziełach wspominali też Hildegarda z Bingen, ceniony angielski zielarz John Gerard, botanik Nicholas Culpeper oraz szwajcarski fizjolog Albrecht von Haller. Natomiast kiedy w 1968 r  odkryto sylimarynę ( która jest główną substancją czynną w ostropeście) owoce zaczęto wykorzystywać na skalę przemysłową – także do tworzenia leków.

Sylimaryna

Chroni wątrobę przed toksycznymi czynnikami oraz wspomaga jej regenerację.  Wszystko dzięki temu, że ma ona działanie antyutleniające, a dodatkowo hamuje wnikanie toksyn do komórek wątroby (hepatocytów). Ponadto ma ona działanie przeciwzapalne oraz hamuje procesy włóknienia w wątrobie (przez które dochodzi np do marskości wątroby).  Pozytywny wpływ na wątrobę to jedna z najważniejszych zalet sylimaryny, a tym samym ostropestu plamistego. Ale poza tym wykazuje ona szereg innych ważnych właściwości – które zostały potwierdzone w badaniach klinicznych. Sylimaryna ma znaczący wpływ na obniżenie cholesterolu całkowitego. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym łagodzi ból stawów i dolegliwości związane z reumatyzmem. Co bardzo ważne, jej działanie ochronne jest istotne w przypadku chemioterapii i radioterapii, gdyż chroni wątrobę, nerki oraz serce i szpik w trakcie tych inwazyjnych dla nich terapii.  Sylimaryna oprócz leczniczego działania w chorobach wątroby, wpływa również na glikemię, przez co może być wykorzystywana w terapii cukrzycy. Ostropest plamisty i sylimarynę przebadano także pod kątem właściwości przeciwnowotworowych. Wykazano, że ma ona działanie hamujące namnażanie się komórek w przypadku nowotworu prostaty, jelita grubego i płuc. 

 

 

 

 

 

Ponadto w owocach ostropestu znajdziemy też: fitosterole, flawonoidy, garbniki, białka i aminy biogenne (histaminę, tyraminę), kwasy organiczne, śluz, witaminy C i K, cukry oraz sole mineralne. Owoce ostropestu oraz powstały z nich olej charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu linolowego (50 proc.) należącego do grupy kwasów omega-6.

Kwas linolowy

Jest to pierwotny kwas z grupy Omega 6, który nie może być syntezowany przez organizm. Onacza to, że nie możemy wytworzyć go sami, a ponieważ jest niezbędny to należy dostarczać go w diecie. Jego korzystne właściwości, to między innymi:

  • zapobieganie rozwojowi miażdżycy,
  • obniżanie ciśnienie krwi.
  • przeciwdziałanie powstawaniu nowotworów,
  • redukcja masy ciała.

Badania wykazały, że kwas LA hamuje mnożenie się komórek nowotworowych oraz zapobiega pojawianiu się przerzutów. Jego silne działanie antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe wynika z faktu, że wykazuje on wysoką aktywność antyoksydacyjną. Dzięki temu skutecznie zapobiega powstawaniu wolnych rodników oraz zmniejsza utlenianie lipidów. Ponadto kwas ten korzystnie wpływa na redukcję masy ciała. Ma  zdolność do redukcji tkanki tłuszczowej oraz regulacji przemian lipidów w organizmie. Kwas linolowy hamuje też odkładanie się tłuszczu oraz zwiększa jego wykorzystanie energetyczne.

Ma on także pozytywny wpływ na odporność organizmu, poprzez zwiększenie produkcji limfocytów, a także zapobiega rozwojowi takich chorób jak cukrzyca i osteoporoza.  Warto zaznaczyć, że kwas linolowy jest również składnikiem ceramidu 1 ( organiczne związki chemiczne z grupy lipidów obecne w warstwie rogowej naskórka.), który jest swoistym uszczelniaczem skóry. Dzięki temu kwas ten zapobiega nadmiernej utracie wody.

 

Olej z ostropestu

Oprócz owoców i wyciągu z nich, dużymi właściwościami pro zdrowotnymi wykazuje się też olej z ostropestu. Zawiera on szereg kwasów tłuszczowych w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe OMEGA 3 i OMEGA 6, ale też kwasy Omega 9. Więcej na temat samych kwasów Omega znajdziecie w moim wcześniejszym wpisie Dominuje szczególnie kwas linolowy (LA) oraz kwas oleinowy. 

 

kwasy tłuszczowe w oleju z ostropestu

kwasy tłuszczowe w oleju z ostropestu

Tłoczenie olei na zimno pozwala na zachowanie w nich wszystkich najcenniejszych składników owoców. Dzięki temu olej zawiera sylimarynę co oznacza, że wykazuje podobne właściwości co wyciągi z owoców. Dzięki temu skutecznie chroni wątrobę przed szkodliwymi czynnikami jak np alkohol, ale też zatrucia grzybami czy przed szkodliwym działaniem leków. Co więcej olej nie tylko chroni, ale wspomaga też regenerację wątroby. Co ważne podobnie ochronnie działa na nerki.

Olej z ostropestu polecany jest:

  • Na co dzień dla osób które mają do czynienia z toksycznymi substancjami i pracują w szkodliwych warunkach.
  • Jest niezbędny także przy zatruciach pokarmowych. Profilaktycznie powinien być też stosowany przez osoby, które z różnych przyczyn zażywają sporo leków. 
  • Olej reguluje trawienie, zwiększa wydzielanie soków żołądkowych i poprawia trawienie. Działa na wzdęcia, odbijanie, brak łaknienia i niedokwasotę żołądka.
  • Profilaktycznie i leczniczo  dla osób z kamicą żółciową,
  • Olej z ostropestu ma też pozytywne działanie w przypadku cukrzycy typu II
  • dla kobiet, które mają zaburzenia związane z miesiączkowaniem – jak np nadmierne krwawienie.

 

Dzięki temu, że zawiera NNKT ma pozytywne działanie na układ nerwowy, a także dobrze wpływa na narządy wzroku. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym wspomaga leczenie: zapalenia jamy ustnej, zapalenia dziąseł,i zapalenia krtani. Ponadto ma działanie obniżające poziom cholesterolu, oraz obniża ryzyko chorób serca i naczyń.

Olej z ostropestu ma także zastosowanie w kosmetyce. Dzięki temu, że łagodzi ból i przyspiesza regenerację skóry polecany jest przy oparzeniach słonecznych. Polecany jest także w przypadku trudno gojących się ran. Udowodniono że wspomaga leczenie procesów ropnych, egzemy, odleżyn, rumienia, alergii czy zrogowaceń naskórka. Olej ma pozytywne działanie na paznokcie. Wpływa na ich wzrost oraz zmniejsza łamliwość. Jest też doskonały do pielęgnacji włosów. Wzmacnia je, pobudza ich porost, zapobiega łysieniu i łamaniu się włosów. Jest doskonałą odżywką dla cery, którą nie tylko odżywia, ale też nawilża. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym zmniejsza zmarszczki i zapobiega nadmiernemu starzeniu się skóry. Jako środek przeciwzapalny jest też dobrym kosmetykiem do skóry problemowej w tym trądzikowej.

Nie można jednak zapominać, że oleju z ostropestu nie mogą stosować wszyscy. W szczególności osoby leczone metronidazolem, lekami przeciwlękowymi, antykoncepcyjnymi, przeciwzakrzepowymi czy statynami (obniżającymi cholesterol), powinny z niego zrezygnować gdyż może on obniżać ich działanie. W przypadku zatruć – także w pierwszej kolejności powinno zasięgnąć się porady lekarza. Natomiast oleju z ostropestu nie powinny zażywać też osoby które cierpią na na niedrożność kanałów żółciowych ponieważ w ich przypadku zwiększone wydzielanie żółci jest niebezpieczne.

Profilaktycznie zaleca się przyjmować olej przed posiłkiem od 1 do 3 razy dziennie po łyżeczce. Można go także stosować jako dodatek np. do sałatek. Ma neutralny bardzo delikatny smak. Co ważne oleju tego jak wszystkich innych tłoczonych na zimno nie powinno się podgrzewać.

 

ostropestWWW

http://allegro.pl/olej-z-ostropestu-tloczony-na-zimno-250ml-gratis-i7344262809.html


Bibliografia:

  1. K.  Sadowska,  Owoce ostropestu plamistego jako prozdrowotny dodatek do pieczywa, W: Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2006, 2 (47) Supl., 290 – 296
  2. http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2006,%202(47)%20Supl/33_Sadowska.pdf
  3. Kamil Wydra, Elżbieta Rusinek- Prystupa, Iwona Sembratowicz, Nienasycone kwasy tłuszczowe – rodzaje, występowanie oraz ich znaczenie dla zdrowia człowieka, w: Nauki Przyrodnicze, Nr 3(17)/2017,  Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, s 3-16, http://www.kwadryga.pl/upload/Dokumenty/Artykuly_naukowe/2016_04_naukowy.pdf (dostęp 06.2018)
  4. B. Bałasińska, M. Jank, G. Kulasek, Właściwości i rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w utrzymaniu zdrowia ludzi i zwierząt, w: Życie Weterynaryjne • 2010 • 85(9), http://www.vetpol.org.pl/dmdocuments/ZW%202010_09%20%2004.pdf (dostęp 06.2018)
  5. K. Marciniak-Łukasiak, Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych Omega-3, w: Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 6 (79), 24 – 35
  6. A. Szczucińska , A. W. Lipkowski, B. Baranowska, W. Walisiewicz-Niedbalska, K.Różycki, H. Maciuszczak-Kotlarek, Utylizacja odpadu nasion ostropestu plamistego I. Olej z ostropestu plamistego jako antyutleniacz , w: Rośliny Oleiste, Tom XXIV 2003 , s. 717-724
  7. A. Ptasznik, Rola sylimaryny w zapobieganiu i leczeniu chorób wątroby, w: Borgis – Postępy Fitoterapii 4/2004, s. 189-190 , http://www.czytelniamedyczna.pl/2561,rola-sylimaryny-w-zapobieganiu-i-leczeniu-chorob-watroby.html (dostęp 06.2018)
  8. mgr R. Sawczuk dr hab. n. farm. W. Miltyk Samodzielna,  Pracownia Analizy Leków Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, Ostropest plamisty – stare/nowe panaceum, w: GF kwiecień 2016, 22-24, http://www.naukowcy.org.pl/wp-content/uploads/2017/05/Nauki-Przyrodnicze-3-17-2017.pdf (dostęp 06.2018)
  9. K. Achremowicz, K. Szary-Sworst,  Wielonienasycone Kwasy Tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka, w: Żywność Organ naukowy PTTŻ – kwartalnik
  10. A. ZielińskA, I. Nowak,  Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce, Poznań CHeMik 2014, 68, 2, 103–110
  11. Szczucińska, K. Kurzepa, P. Kleczkowska ,  A.W. Lipkowski, Założenia technologiczne otrzymywania preparatów z bielma ostropestu plamistego do stosowania jako dodatki przeciwutleniające, w: ROŚLINY OLEISTE – OILSEED CROPS, Tom XXVII, 2006, 357-366
  12. https://naturalnemetody.pl/olej-z-ostropestu-plamistego/(dostęp 06.2018)
  13. https://www.hipokratesa.pl/olej-z-ostropestu-wlasciwosci-oleju-z-ostropestu.html (dostęp 06.2018)
  14. https://www.exitdoor.pl/zdrowie-i-uroda/6-najczestszych-zastosowan-ostropestu-plamistego/ (dostęp 06.2018)


Comments are closed.