borówka amerykańska,Owocowo,zdrowa żywność

Samo zdrowie – Borówka amerykańska

1 Sie , 2017   Gallery

Borówka amerykańska to potoczna nazwa rośliny owocowej – Borówki wysokiej, która przywędrowała do nas z Ameryki Północnej i jest bezpośrednio spokrewniona z naszą polską czarną jagodą. Od niedawna staje się ona coraz bardziej popularna, nie tylko świeża, ale też w postaci przetworów. Wszystko to za sprawą bardzo wielu właściwości zdrowotnych, które możecie zobaczyć poniżej

Witaminy to jednak nie wszytko co znajdziecie w borówkach. Zawierają one także szereg ważnych pierwiastków jak żelazo, magnez, potas, selen czy mangan które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto zawierają one garbniki, flawonoidy i antyoksydanty.

Dzięki tym wszystkim składnikom borówki wykazuję działanie lecznicze. Liczne badania udowodniły ich pozytywny wpływ na nasz mózg i choroby związane z układem nerwowym w tym te związane ze wzrokiem. Są często składnikiem np kropli do oczu i zaleca się je do stosowania przy leczeniu zaćmy. Dlaczego warto jeść borówki? Zobaczcie poniżej:

W naszym kraju sezon na świeżą borówkę to całe lato , a nawet początek jesieni. Kiedy już zabraknie świeżych owoców, lub zapragniecie wypić dla zdrowotności sok borówkowy zapraszam do zakupu naszych produktów. Z własnej plantacji borówek przygotowujemy dla was sok 100 % bez cukru, syrop, dżem oraz borówkę amerykańską 100 % bez cukru. Wszystko to bezglutenowe, według tradycyjnych receptur dostępne będzie już od września, a tutaj można bliżej zapoznać się z naszymi produktami. Domowe przetwory borówkowe.

 

Bibliografia:

1.http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,72577,na-problemy-z-pamiecia—borowka-amerykanska.html

2.Proanthocyanidin from Blueberry Leaves Suppresses Expression of Subgenomic Hepatitis C Virus RNA, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2755839/

3.http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,379296,borowka-amerykanska-zapobiega-nadcisnieniu.html

4.USDA National Nutrient Database for Standard Reference

5.Bioactives in Blueberries Improve Insulin Sensitivity in Obese, Insulin-Resistant Men and Women. April J. Stull, Katherine C. Cash, William D. Johnson, Catherine M. Champagne, and William T. Cefalu

6.Bioactive Compounds of Blueberries: Post-Harvest Factors Influencing the Nutritional Value of Products Anna Michalska and Grzegorz Łysiak Maurizio Battino, Academic Editor

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,



Comments are closed.