zboża

Samopsza zdrowe zboże

4 Paź , 2017   Gallery

 

 

 

Do niedawna produkty zbożowe uznawane były jako podstawa piramidy żywienia i tym samym prawidłowej diety. Obecnie tendencja ta uległa zmianie i zboża nie są już najważniejsze, choć nadal pozostają u podstaw naszej diety. Czy jest to jednak odpowiednie dla naszego organizmu? Coraz większe problemy z otyłością, choroby takie jak cukrzyca, celiakia czy alergie nie potwierdzają tezy że zboża są zdrowe. A to dlatego, że w wielu przypadkach to właśnie zboża a w szczególności pszenica są odpowiedzialne za problemy naszej cywilizacji.

Co jednak robić kiedy przyzwyczajeni do pieczywa – notabene cały czas podstawy naszego jadłospisu nie umiemy obyć się bez przekąsek w postaci kanapek… Postuluje się o zastępowanie pieczywa z białej mąki, pieczywem z mąki pełnoziarnistej. Nie jest to jednak dobre wyjście ponieważ mąka pochodząca z tych samych zbóż wcale nie jest zdrowsza. Dobrym wyjściem jest natomiast zastąpienie pieczywem z naturalnych, prastarych zbóż jak np. samopsza.

 

Samopsza to stara odmiana pszenicy jeszcze z czasów biblijnych, która w odróżnieniu od obecnych odmian jest zdrowa i naturalna, niezmodyfikowana genetycznie. Uprawiana jest bardzo rzadko, głównie na Zakaukaziu. Jest to mało plenna roślina, ale jednak wytrzymała i odporna na choroby. Zdecydowana większość  upraw samopszy jest w pełni ekologiczna. Dlatego też pieczywo z samopszy nie jest zbyt popularne – a bardzo szkoda bo samopsza ma wiele wartości odżywczych i minerałów – o wiele więcej niż tak bardzo popularna pszenica zwyczajna – która jest zbożem nie tylko młodym – ale przede wszystkim modyfikowanym genetycznie.

 

 

Oczywiście podobnie jak współczesna pszenica, samopsza zawiera także gluten – a nawet ma go sporo więcej. Jednak trwają badania nad toksycznością glutenu z samopszy. W chwili obecnej trwają badania, czy produkty z samopszy mogą być alternatywą dla osób mających problemy z trawieniem glutenu. Badania naukowe wskazują, że gliadyny (rozpuszczalny składnik glutenu – niezdolność organizmu do jego przetworzenia jest przyczyną celiakii) zawarte w glutenie samopszy nie są tak bardzo toksyczne, jak te zawarte w pszenicy. Nie można tego jednak póki co jednoznacznie potwierdzić.

Dr Elżbieta Suchowilska z Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie, określa samopszę mianem żywności funkcjonalnej, a nawet prozdrowotnej. Wszystko dlatego, że zawiera ona dużo białek, aminokwasy nieobecne w pszenicy zwyczajnej, minerały i witaminy. Dzięki swoim właściwościom i składnikom samopsza ma doskonałe działanie jeśli chodzi o układ nerwowy, wzrok, układ krwionośny, a także ogólną kondycję organizmu – witalność oraz zdrowy wygląd.

 

Dlatego właśnie warto do swojej diety wprowadzić samopszę, która jest już dostępna w polskich sklepach. My także przygotowujemy dla was niespodziankę związaną z tym zbożem.

 

Bibliografia:

Rośliny użytkowe. Tadeusz Gorczyński (red. nauk.). Wyd. 2. Warszawa: Wiedza Powszechna, 1966.

http://gurbacka.pl/zobacz-dlaczego-pszenica-cie-zabija-naukowe-wyjasnienie/ (dostęp 2017)

Davies S, Stewart A. Nutritional Medicine: The Drug-Free Guide to Better Family Health. London: Pan Books, 1987: 13

http://przedsiebiorcarolny.pl/index.php?itemid=3776

Marta Natalia Skrajda, Iwona Zofia Konopka, ZWIĄZEK MIĘDZY PROFILEM SKŁADNIKÓW BIOAKTYWNYCH A POTENCJAŁEM ANTYOKSYDACYJNYM ZIARNA W ZALEŻNOŚCI OD GATUNKU PSZENICY I WARUNKÓW UPRAW, Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Fot: Mark Nesbitt / flickr cc by

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,



Comments are closed.