domowy sok malinowy,Owocowo,zdrowa żywność

Sezon przeziębień i syrop z malin

16 Lis , 2016  

Nadeszła jesień i nieubłaganie zbliża się zima, a wraz z nią mroźne wieczory, deszczowe dni i sezon na przeziębienia i grypę. Ponieważ lepiej jest zapobiegać, niż leczyć warto zadbać o ciepłą odzież i wzmocnienie swojego organizmu. Co jednak, jeśli dopadnie już nas osłabienie organizmu, przeziębienie i wszystkie towarzyszące mu objawy. Obowiązkowa oczywiście jest wizyta u lekarza, ale też wspomaganie leczenia naturalnymi metodami. Znanym od lat owocem, który wykazuje ogromną ilość właściwości prozdrowotnych jest malina.

maliny

Świeże owoce są aromatyczne, soczyste i pyszne, podobnie jak przetwory – soki, syropy, dżemy. Warto zaopatrzyć spiżarnie w malinowe wyroby. Syrop jest od lat znanym i stosowanym domowym środkiem przeciwgorączkowym i napotnym. Maliny bowiem zawierają kwas salicylowy ( ten sam kwas używany jest m.in do produkcji kwasu acetylosalicylowego głównego składnika popularnych leków na przeziębienie), który pobudza gruczoły potowe.Warto tu zauważyć, że większość popularnych syropów na przeziębienie, w tym większość dla dzieci posiada w swoim składzie syrop z malin, który wzmacnia działanie leków i poprawia ich smak. Maliny zawierają też dużą dawkę witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy oraz pomaga w skróceniu czasu infekcji górnych dróg oddechowych. Podawanie syropu z malin dzieciom i dorosłym jest smacznym wsparciem leczenia ogólnego osłabienia, anginy czy grypy. Warto pamiętać, że maliny wzmacniają układ odpornościowy, a olejki eteryczne, zawarte w malinach, jak i w soku mają właściwości rozgrzewające, co w oczywisty sposób pomaga przy przeziębieniu.

Czy jednak każdy syrop z malin jest malinowym syropem?

Pytanie brzmi niedorzecznie, ale warto przy zakupie zwrócić uwagę na etykietę. Domowe syropy z malin – przygotowywane według tradycyjnych receptur przez nasze babki i matki w swoim składzie zawierały zawsze tylko maliny i cukier – ewentualnie dodatek soku z cytryny. Malinowe syropy sklepowe, często wytwarzane są z koncentratu przez co ich prozdrowotne właściwości są mocno ograniczone, poza tym zawierają spore ilości cukru, lub co gorsza syropu glukozowo-fruktozowego i oczywiście wiele innych dodatków. Ponadto domowy syrop z malin to minimum 60 % soku z malin, natomiast popularne marki, które produkują swój syrop z koncentratu w składzie podają raptem od 0,3 do 38% soku z malin. Dlatego też najzdrowsze pozostają naturalne, syropy – wytwarzane tradycyjnymi metodami.

Domowy syrop z malin letnich Owocowo w swoim składzie zawiera aż 78 % soku z malin i tylko dodatek cukru. Nasz sok natomiast nie tylko nie zawiera cukru, ale też żadnych innych dodatków, a wytwarzane nie są z koncentratu, ale tradycyjnymi metodami ze świeżych owoców.

syrop_domowy_z_malin_letnich_web-01

Kup już teraz nasze malinowe przetwory na

logo_allegro 150px

syrop-malina200x160 mus-malinowy200x160 sokmalina200x160

 

, , , ,



Comments are closed.