Owocowo,zdrowa żywność,zdrowy tryb życia

Zdrowo i kolorowo

27 Mar , 2017   Gallery

Zdrowe odżywianie wcale nie musi być nudne. Wystarczy dodać do obiadu trochę kwiatów, aby uczynić go nie dość że bardziej wykwintnym to też zdrowszym. O tym, że kwiaty doskonale nadają się do herbat wiedzą prawie wszyscy, ale że można przyrządzić z ich dodatkiem smaczną zupę lub ciasto, tudzież sałatkę? Nie bójmy się i pokolorujmy naszą kuchnię, a  sobie sprawmy zdrową ucztę!

Dzięki saponinom stosowany jest w chorobach dróg oddechowych (suchy kaszel, nieżyt oskrzeli), stosuje się go też w chorobach przemiany materii, kamicy nerkowej, czy w chorobach reumatycznych oraz gośćcu stawowym. Można używać go także w chorobach serca, bo wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Znajduje też zastosowanie w dermatologii ( trądzik młodzieńczy , alergie).

Liście smakiem przypominają roszponkę, kwiaty są słodkawe, natomiast szypułki pikantne.

Należy do grupy fiołków, ale jego bogaty skład powoduje że w diecie jest dużo ważniejszy. Zawiera sporą dawkę witaminy C, oczyszcza oskrzela, czy przyśpiesza odchudzanie. Bioflawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i wspomagają przyswajanie witaminy C. Ma także działania moczopędne, co doskonale wpływa na nerki, czy na zapalenie pęcherza. salicylany i flawonoidy działają przeciwbólowo – dlatego bratek sprawdza się tez przy chorobach reumatycznych. Maja one także działanie przeciwzapalne, co sprawdza się przy chorobach skóry.

Smak lekko słodki i cierpki.

Kwiaty nasturcji są bogate w naturalne barwniki, a także witaminę C, siarkę i fosfor. Mają bardzo silne działanie antyoksydacyjne. Jej smak jest ostry – pieprzowy dlatego doskonale sprawdzi się w sałatkach. Stosowana zewnętrznie hamuje łojotok skóry, zapobiega wypadaniu włosów i wzmacnia je. Ostatnie wyniki badań wskazują że spożywanie nasturcji dzięki zawartości kwasu askorbinowego może mieć działanie antynowotworowe. Natomiast nasiona zawierają kwas erukowy, składnik oleju Lorenza, wykorzystywanego w leczeniu adrenoleukodystrofii (ALD).

Ma smak ostry – pieprzowy dlatego doskonale sprawdzi się w sałatkach.

Kwiaty forsycji zawierają sporą dawkę rutyny, która zapobiega powstawaniu niektórych wysoce reaktywnych wolnych rodników i  spowalnia utlenianie witaminy C (przedłuża tym samym jej działanie) oraz zmniejsza cytotoksyczność utlenionego cholesterolu. Wykazuje też działanie przeciwzapalne. przetwory z kwiatów forsycji obniżają poziom glukozy we krwi i działają  moczopędnie, oraz uspokajająco.  Forsycja wykazuje też właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne.

W smaku pozostaje neutralna, dlatego jest pięknym estetycznym akcentem.

 

Jest najbardziej przebadanym kwiatem pod kątem właściwości leczniczych i wykazuje ich całą masę. Posiada właściwości antyseptyczne. Stosuje się ją w chorobach ucha wewnętrznego, przy bólach reumatycznych, katarze, czy chorobach skóry ( liszaje, egzemy). Jest też afrodyzjakiem. Ekstrakt z korzenia pelargonii afrykańskiej wykazuje kompleksowe działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.Doskonale sprawdzi się jako dodatek do zup, sosów i sałatek. Jej kwiaty można także suszyć i stosować jako zioła, lub pić napar.

W zależności od rodzaju pelargonii ma smak lekko cytrynowy, orzeźwiający, lub muszkatołowo-sosnową (P. x fragrans), różano-miętowy, (P. graveolens „Variegatum”), a nawet pomarańczowy, czy jabłkowy.

#zdrowoowocowo

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,



Comments are closed.