Owocowo,zdrowa żywność,zdrowy tryb życia
Zdrowe odżywianie wcale nie musi być nudne. Wystarczy dodać do obiadu trochę kwiatów, aby uczynić go nie dość że bardziej wykwintnym to też zdrowszym. O tym, że kwiaty doskonale nadają się do herbat wiedzą prawie wszyscy, ale że można przyrządzić z ich dodatkiem smaczną zupę lub ciasto, tudzież sałatkę? Nie bójmy się i pokolorujmy naszą kuchnię, a sobie sprawmy zdrową ucztę!
Dzięki saponinom stosowany jest w chorobach dróg oddechowych (suchy kaszel, nieżyt oskrzeli), stosuje się go też w chorobach przemiany materii, kamicy nerkowej, czy w chorobach reumatycznych oraz gośćcu stawowym. Można używać go także w chorobach serca, bo wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Znajduje też zastosowanie w dermatologii ( trądzik młodzieńczy , alergie).
Liście smakiem przypominają roszponkę, kwiaty są słodkawe, natomiast szypułki pikantne.
Należy do grupy fiołków, ale jego bogaty skład powoduje że w diecie jest dużo ważniejszy. Zawiera sporą dawkę witaminy C, oczyszcza oskrzela, czy przyśpiesza odchudzanie. Bioflawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i wspomagają przyswajanie witaminy C. Ma także działania moczopędne, co doskonale wpływa na nerki, czy na zapalenie pęcherza. salicylany i flawonoidy działają przeciwbólowo – dlatego bratek sprawdza się tez przy chorobach reumatycznych. Maja one także działanie przeciwzapalne, co sprawdza się przy chorobach skóry.
Smak lekko słodki i cierpki.
Kwiaty nasturcji są bogate w naturalne barwniki, a także witaminę C, siarkę i fosfor. Mają bardzo silne działanie antyoksydacyjne. Jej smak jest ostry – pieprzowy dlatego doskonale sprawdzi się w sałatkach. Stosowana zewnętrznie hamuje łojotok skóry, zapobiega wypadaniu włosów i wzmacnia je. Ostatnie wyniki badań wskazują że spożywanie nasturcji dzięki zawartości kwasu askorbinowego może mieć działanie antynowotworowe. Natomiast nasiona zawierają kwas erukowy, składnik oleju Lorenza, wykorzystywanego w leczeniu adrenoleukodystrofii (ALD).
Ma smak ostry – pieprzowy dlatego doskonale sprawdzi się w sałatkach.
Kwiaty forsycji zawierają sporą dawkę rutyny, która zapobiega powstawaniu niektórych wysoce reaktywnych wolnych rodników i spowalnia utlenianie witaminy C (przedłuża tym samym jej działanie) oraz zmniejsza cytotoksyczność utlenionego cholesterolu. Wykazuje też działanie przeciwzapalne. przetwory z kwiatów forsycji obniżają poziom glukozy we krwi i działają moczopędnie, oraz uspokajająco. Forsycja wykazuje też właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne.
W smaku pozostaje neutralna, dlatego jest pięknym estetycznym akcentem.
Jest najbardziej przebadanym kwiatem pod kątem właściwości leczniczych i wykazuje ich całą masę. Posiada właściwości antyseptyczne. Stosuje się ją w chorobach ucha wewnętrznego, przy bólach reumatycznych, katarze, czy chorobach skóry ( liszaje, egzemy). Jest też afrodyzjakiem. Ekstrakt z korzenia pelargonii afrykańskiej wykazuje kompleksowe działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.Doskonale sprawdzi się jako dodatek do zup, sosów i sałatek. Jej kwiaty można także suszyć i stosować jako zioła, lub pić napar.
W zależności od rodzaju pelargonii ma smak lekko cytrynowy, orzeźwiający, lub muszkatołowo-sosnową (P. x fragrans), różano-miętowy, (P. graveolens „Variegatum”), a nawet pomarańczowy, czy jabłkowy.
#zdrowoowocowo
antocyjany, antyoksydanty, bratek, fiołki, forsycja, kwas salicylowy, kwiaty, kwiaty jadalne, mikroelementy, nasturcja, olejki eteryczne, owocowo, pelargonia, przeziębienie, wiosna, witamina c, witaminy, zdrowa żywność, zdrowy tryb życia, zioła, zmarszczki