Maliny,zdrowa żywność

Znaczenie prozdrowotnych substancji znajdujące się w malinach i w soku malinowym

21 Gru , 2014  

Maliny są bardzo pysznymi owocami. Zawierają dużo witamin i minerałów takich jak magnez, żelazo i wapń i wiele innych bardzo wartościowych substancji. Z tego powodu sok z malin jest bardzo ceniony przed dietetyków i zielarzy.

  1. Witaminy:
  • Witamina C (kwas askorbinowy)- wzmacnia układ odpornościowi i ułatwia przyswajanie żelaza, jest również ważnym antyoksydantem zapobiegającym nowotworom,
  • Witamina A (organiczne związki chemiczne z grupy retinoidów)- jest nieodzowna w procesie widzenia, zapobiega zakażeniom gdyż pomaga w walce z bakteriami i wirusami, wzmacnia układ odpornościowy, wygładza i ujędrnia skórę, przyczynia się do zdrowego wyglądu włosów i paznokci, jest przeciwutleniaczem- zwalcza wolne rodniki, ma wpływ na wzrost, oraz na prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych,
  • Witamina E (grupa organicznych związków chemicznych, w skład której wchodzą tokoferole i tokotrienole)- powstaje tylko w roślinach, zwierzęta jej nie syntetyzują, jest silnym antyoksydantem, przeciwdziała starzeniu się organizmu oraz bezpłodności, dlatego nazywana jest witaminą młodości i płodności.
  • Witamina B1 (tiamina)- jest niezbędna w procesie oddychania tkankowego (przemiana węglowodanów), wpływa na prawidłową pracę mięśni oraz funkcjonowanie układu nerwowego, a także gojenie się ran i zmniejszenie odczuwania bólu
  • Witamina B2 (ryboflawina)- jest niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi, do produkcji antyciał przez układ odpornościowy oraz do oddychania międzykomórkowego i procesów wzrostu komórek. Ma pozytywny wpływ na oczy i może zapobiegać powstawaniu katarakty. Wspomaga również procesy rozkładu węglowodanów, tłuszczów i białek.
  • B3 (PP) (wspólna nazwa na określenie dwóch związków:kwasu nikotynowego (niacyny, czyli kwasu 3-pirydylokarboksylowego, pochodnej pirydyny) i amidu kwasu nikotynowego  (nikotynamidu))- obniża poziom cholesterolu, obniża stężenie toksyn u osób walczących z nowotworami, zapobiega chorobom serca, reguluje ciśnienie krwi, bierze udział w produkowaniu hormonów płciowych oraz produkowaniu hormonów tarczycy, wpływa też na stan skóry oraz na pracę mięśni.
  • Witamina B6 (grupa 6 organicznych związków chemicznych, pochodnych pirydyny: pirydoksyny, pirydoksalu i pirydoksaminy oraz ich 5′-fosforanów)- bierze udział w przemianie aminokwasów, syntezie białek i przemianie tłuszczów oraz w syntezie hemoglobiny i hormonów, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, podnosi odporność organizmu, łagodzi uboczne skutki przyjmowania leków, oddziałuje na ciśnienie krwi oraz pracę serca, pomocna przy chorobach nefrologicznych, leczeniu nerek, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych.
  • Witamina K (grupa związków chemicznych, będących pochodnymi 2-metylo-1,4-naftochinonu)- ma działanie przeciwkrwotoczne, bierze udział w tworzeniu tkanki kostnej, ma właściwości antybakteryjne oraz przeciwgrzybiczne, jak i przeciwbólowe oraz przeciwzapalne.
  1. Kwasy organiczne:
    • Kwas cytrynowy (organiczny związek chemicznyz grupy hydroksykwasów karboksylowych), – niezbędny do tzw. cyklu kwasu cytrynowego, który jest jedną z ważniejszych dróg w łańcuchu reakcji, w których cukier jest utleniany do dwutlenku węgla i wody z uwolnieniem energii. Taka przemiana zachodzi w każdej żywej komórce. Spełnia ważną rolę w metabolizmie.
    • Kwas salicylowy (organiczny związek chemiczny z grupy aromatycznych hydroksykwasów karboksylowych)- pobudza gruczoły potowe, ma działanie napotne i przeciwzapalne, używany jest m. in. do produkcji kwasu acetylosalicylowego, obecnego w aspirynie
    • Kwas elagowy (organiczny związek chemiczny z grupy polifenoli) – ma działanie antybakteryjnie oraz  jest silnym antyoksydantem, wzmacnia odporność organizmu i według najnowszych badań, posiada właściwości przeciwnowotworowe.
    • Kwas foliowy (witamina B9)- przeciwutleniacz, stanowi niezbędny składnik diety kobiet planujących ciążę, wpływają dodatnio na mózg i system nerwowy, u płodu zapobiega uszkodzeniu tzw. cewy nerwowej, biorze udział w zachowaniu materiału genetycznego oraz w przekazywaniu cech dziedzicznych komórek
  2. Polifenole, spośród których dominującymi są elagotaniny i antocyjany. Maliny, truskawki i jeżyny są jedynym z głównych źródeł elagotanin w codziennej diecie. Elagotoniny stanowią aż 85% zespołu związków czynnych owoców maliny. Przyczyniają się one do powstawania kwasu elagowego, który wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwnowotworowe oraz jest silnym antyoksydantem. Z obecnością związków polifenolowych, przede wszystkim wysokich stężeń antocyjanów i elagotanin, wiąże się aktywność biologiczną i farmakologiczną owoców maliny, która obejmuje, m.in. działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe oraz przeciwnowotworowe. W badaniach przesiewowych działania antyoksydacyjnego szeregu surowców żywnościowych pochodzenia roślinnego, owoce maliny charakteryzowały się najwyższym potencjałem antyoksydacyjnym.
  1. Cyjanidyna– organiczny związek chemiczny z grupy antocyjanidynów, ma właściwości przeciwnowotworowe, ochronne dla naczyń krwionośnych, przeciwzapalne, zapobiegające otyłości i cukrzycy, jest bardzo silnymi przeciwutleniaczem, silniejszymi niż witamina E czy witamina C, wykazuje działanie przeciwzapalne silniejsze od aspiryny.
  2. Związki aromatyczne w tym keton malinowy (fenol), keton malinowy redukuje tkankę tłuszczową i zapobiega jej odkładaniu.
  3. Pektyny (mieszanina węglowodanów występująca w ścianach komórkowych wielu roślin)- posiadają właściwości żelujące i wiążące w kwaśnym środowisku przez co mają zdolność “wyłapywania” cząsteczek cholesterolu , redukując tym samym poziom “złego” cholesterolu, są bardzo skuteczne przy leczeniu chorób układu krążenia, chorób układu sercowo – naczyniowego, pomagają w walce z otyłością wypełniając żołądek, co zwiększa poczucie sytości, regulują gospodarkę kwasów żółciowych, dodatkowo, dzięki zdolności wiązania jonów, oczyszczają organizm, za ich sprawą pozbywa się on metali ciężkich tj. ołowiu oraz kobaltu, usprawniają pracę jelit pomagając usuwać zalegające w nich resztki pokarmu, a tym samym zapobiegają powstawaniu zaparć.
  4. Związki śluzowe- posiadają właściwości przeciwzapalne, nawilżające, zmiękczające oraz osłaniające przez co zapobiegają nadmiernemu parowaniu wody z warstwy rogowej naskórka oraz łagodzą wszelkie podrażnienia skóry.
  5. Substancje garbnikowe (taniny, grupa organicznych związków chemicznych, pochodne fenoli)-  mają właściwości przeciwzapalne względem stanów zapalnych skóry i błon śluzowych
  6. β-karoten (prowitamina witaminy A)- bogate źródło witaminy, korzystnie wpływa na układ immunologiczny oraz chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV, podtrzymuje opaleniznę, łagodzi skutki radioterapii i chemioterapii, wpływa korzystnie na wzrok a w szczególności na poprawę widzeniem o zmierzchu.
  7. Olejki eteryczne- mają właściwości rozgrzewające i antyseptyczne czyli odkażające, niszczą drobnoustroje na skórze, błonach śluzowych i ranach.
  8. Błonnik- przyczynia się do: mniejszego wchłaniania cholesterolu i trójglicerydów, obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, spowolnienia rozkładu węglowodanów, obniżenia stężenia glukozy we krwi i obniżenia zapotrzebowania na insulinę, regulacji rytmu wypróżnień – przyspieszenie perystaltyki jelit, rozwoju korzystnych bakterii jelitowych, zmniejszenie uczucia głodu, prewencji nowotworów przewodu pokarmowego;
  9. Żelazo- składnik hemoglobiny i mioglobiny, czerwonego barwnika mięśni pełniącego funkcję przenoszenia tlenu wewnątrz komórek, wraz z miedzią może wspomóc leczenie anemii, wzmacnia system obronny organizmu i podnosi odporność na przeziębienia, zakażenia i choroby.
  10. Miedź- bierze udział w rozwoju i podtrzymywaniu czynności układu sercowo-naczyniowego, w tym serca, tętnic i innych naczyń krwionośnych, układu kostnego oraz układu nerwowego, także mózgu.
  11. Mangan- wchodzi w skład wielu enzymow, bierze udział w tworzeniu tkanki łącznej, tłuszczów, kwasów nukleinowych, cholesterolu, steroidów, kośćca, czynników odpowiedzialnych za krzepnięcie krwi oraz białek,  w badaniach porównawczych zawartość Mn w soku z owoców maliny była 10-krotnie wyższa od zawartości tego mikroelementu w sokach z owoców porzeczki czarnej i czerwonej, pokrywając 50% dziennego zapotrzebowania na Mn.
  12. Wapń- podstawowa funkcja to budowa i utrzymanie zdrowych kości i zębów, konieczny dla zachowania właściwej krzepliwości krwi, wpływa więc na procesy gojenia się ran, pomaga zachować właściwe ciśnienie krwi, wraz z witaminą D może chronić przed rakiem okrężnicy, niezbędny dla właściwego działania układu nerwowego.
  13. Fosfor-in. buduje zęby, kości, tkanki miękkie, m.in. nerek, serca, mózgu, i mięśni; jest niezbędny dla powstawania i zachowania wszystkich tkanek, wchodzi w skład kodu genetycznego we wszystkich komórkach, bierze udział w uwalnianiu energii z białek węglowodanów i tłuszczów, jest budulcem błon komórkowych.
  14. Magnez- m. in. regeneruje układ nerwowy, buduje tkanki miękkie, bierze udział w skurczach i rozkurczach mięśni oraz przesyłaniu impulsów nerwowych, chroni zęby przed rozkładem i serce przed arytmii, obniża ciśnienie krwi.
  15. Cynk- bierze udział w detoksykacji alkoholu w wątrobie, mineralizacji kośćca, trawieniu protein, zapewnia właściwą wagę niemowlęcia i obniża ryzyko jego choroby, reguluje działanie insuliny, uczestniczy w zachowywaniu kodu genetycznego i właściwego zmysłu smaku, pomaga zachować właściwy poziom cholesterolu we krwi, może odgrywać pewną rolę w zapobieganiu nowotworom i ich leczeniu, wpływa korzystnie na system immunologiczny.
  16. Potas- wzmacnia serce i układ krążenia, jest odpowiedzialny za prawidłową pracę mięśni i dobrą koncentrację.

 

, , , , , , , , , , , , , , , ,



Comments are closed.